Kjo Faqe është Offline qe një kohë të gjatë.
Faqja është ndërtuar nga A. Qorri boni-619@hotmail.com

      
 

 
Microsofft Excel
 

+ Hapja e excelit
 
- Nese ne desktopin e kompjuterit gjendet ikona e Microsoft Excel, e cila duket si ne fig. 1.1 , Exceli do te hapet (aktivizohet) nese klikohet dy her mbi siperfaqen e ikones.Por mund te hapet edhe nese ne icon klikohet me tastin e djatht , OPEN.
 
- Pas kesaj, para se te hapet Exceli, ne ekran paraqitet mesazhi per aktivizimin e tij, ashtu sic shifet ne fig. 1.2.


+ Pamja e ekranit ne Excel

- Pasi te aktivizohet Exceli, ne ekran do te hapet dritarja kryesore me hapsiren punuese, ashtu sic shihet ne fig. 1.3

- Hapsira punuese e ka formen e nje tabele me shum rreshta dhe kolona, perkatsisht me qeli, te cilat fitohen ne hapsiren prerese te rreshtave dhe te kolonave.
- Te dhenatqe shenohen ne qelit e hapsires punuese te ekranit kompjuterik i vendos ne fajllin i cili quhet liber punues (ang. WorkBook).
- Ne kuader te nje libri punues fillimisht gjenden 3 flet punuese, te emertuara : sheet 1 ,sheet 2 ,sheet 3.
- Per levizje ne flet si lart ose posht duhet kombinuar kto taste Ctrl + PageUp kurse posht Ctrl + PageDown.
- Menyt qe jan te vendosur ne pjesen e siperme dhe te poshtme te hapsires punuese punuese permbajn vegla te ndryshme te cilat perdoren gjat punes me Excel. Menyt mund te ndodhen kudo ne hapsiren punuese te Excelit.


+ Aktivizimi me hapjen e nje dokumenti ekzistues

- Exceli mund te aktivizohet edhe duket e hapur nje dokument ekzistues, te shkruar me par, i cili ruhet ne memorien e kompjuterit. Per ket qellim duhet te klikohet pulla SRART dhe ne menyt rritese te zgjedhur opcioni OPEN OFFICE DOCUMENT


+ Shkrurja ne hapsiren punuese

- Pasi te hapet hapsira punuese, ne qelit e saj mund te filloj shkruarja e te dhenave , per te formuar tabela me te dhena.


+ Shiritat Ndihmes

- File : Perdoret per ruajtjen e te dhenave, per hapjen e te dhenva tjera ne te njejten h.p ( hapsir punuese) , per printimin e te dhenave ..etj. }
- Edit : Per kthimin e tekstit te gabur gjat fshirjes apo shkruarjes , per pastimin e te dhenave, selektimin e te dhenave...etj. }
- View : Ktu gjendet Veglat per pun ( eng. Toolbars ), Gjithashtu perdoret per percaktimin e rritjes se faqes ose h.p...etj. }
- Insert : Permban Grafiket ( Charts ) , fotot ( Image ), Mbilidhjet ( Hyperlink ) ...etj. }
- Format : Perdoret per Ri-Emrin e Sheet (Faqeve ne Excel ) per ndryshimin etj... dhe per stilin e tyre psh: ngjyren, formen...etj. }
- Tools : Gjendet Drejtshkrimi ( Spelling ) , per gabimet , dhe Research per rikerkim...etj. }
- Data : Klasifikimi i te dhenave ( sort ) , Vargu i tekstit ( text to Columns )...etj. }
- Window : Hapja e nje dritare tjeter ( New Wondow ), Fshehjet, Zhdukjet ( Hide )...Etj.}
- Help : Ndihma rreth Excelit, kontaktimi dhe Excel Online pra ne internet...etj. }

- Nese dojm te perdorim njeren nga kto me ane te tastatures ateher bejm kombinimin e ktyre dy tasteve Psh; File ( Alt + F ), Edit ( Alt + E ) , Pra shkronjat te cilat jan te nenvizuara si ne fig. 1.4. perdoren per hapjen e asaj suste
 

+ Ruajtja e librit punues

- Te dhenat eq shkruhen ne librin punues kompjuteri i ruan perkohsisht ne memorien kryesore te tij. Pas Fikjes se PC ne menyr te padeshiruar apo per shkak te nderprerjes se rrymes, te dhenat do te humben pergjithmon , prandaj menjeher pas kryerjes se punes duhet ruajtur te dhenat !!
- Ruajtja e te dhenave behet ne ket menyr : Klikohet Ne shiritin kryesor : File -» Save (Ctrl+S), Ipet emri i dokumentit dhe klikohet susta -» OK.


+ Mbyllja e Librit Punues - Hapja e Nje Faqe te re

- Pas perfundimit te punes apo shenimin e te dhenave dhe pas ruajtjes se tyre klikohet buttoni File -»New ( Ctrl + N ) dhe paraqitet faqe e re per shenimin e te dhenave tjera.
 Lajme  Argëtim  Kosova Pc  Boni Production  Sherbime
 Aktuale  Video Klipe  Impresum  Web Design  Web Messenger
 Horoskopi  Tv Live  Kontaktoni  Multimedia  Photoshop Online
 Moti  Filma Online  Regjistrohu  Pc Serives & Reklama  ...më shum shërbime
E themeluar në vitin 2010, KosovaPc është burimi kryesor për lajme në mediat sociale dhe digjitale, të teknologjisë dhe web-kulturës.
Për Funksionim të shpejtë ju Rekomandojm | Të gjitha të drejtat e rezervuara ©2010-2011 Shkencë dhe Teknologji KosovaPc.Tk Logo KosovaPc, Inc