Kliko për të hyrë
Kliko për tu regjistruar nëse nuk e keni bërë deri tani!

www.KosovaPc.Tk · [ Postimet e Reja · Antarët · Rregullat dhe Ndihma! · Kërko · RSS ]
 
Prezantimi
Tema Shoqërore
Romanca
Lajme
Receta Gatimi
Psikologjia
Shëndeti
Informatika
Sport
Argëtim & Zbavitje
...Ndihma!
  • Page 1 of 1
  • 1
Forumi Kosova Pc » Shkenca dhe Teknologjia » Mjeksia & Shendeti » Fakte Mbi HIV Dhe SIDA
Fakte Mbi HIV Dhe SIDA
KosovaPcDate: E Martë, 30.November.2010, 6:43 PM | Message # 1
Rreshter
Group: Administrators
Messages: 46
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
1) SIDA Shkaktohet Nga Virusi HIV(Human Immuno-Deficiency Virus) I Cili Shkatërron Sistemin E Mbrojtjes Së Organizmit Dhe Për Pasojë Trupi e Humb Aftësin E Shërimit Dhe Vdes.Nuk Ka Shërim Nga SIDA.

2) Shenjat e Para Të Sëmundjes Mund Te Paraqiten 10 Vjet Pas Infektimit Me Virusin HIV.Gjatë Kësaj Periudhe Personi Mund Të Duket I Shëndoshë Dhe Mund Ta Transmetoj Virusin Te Të Tjerët.Terapitë Mjeksore Mund Ta Mbajnë Të Sëmurin Në Gjendje Të Shëndosh Edhe Më Gjat , Por Virusi Prej Tij Mund Të Përhapet Edhe Më Tutje.

3) HIV Bartet Nëpërmjet Këmbimit Të Lëngjeve Trupore Të Trupit Të Infektuar .Asnjë Rast I Marrjes Së Virusit Nga Pështyma E Gojës Gjatë Puthjes Nuk Është i Njohur, Vetëm Në Rast Te Ndonjë Prerje Ose Çarje Në Gjuhë.

4) HIV Më Së Shpeshti Përhapet Nëpërmejet Mardhnieve Seksuale.

5) Më Së Shumti Në Rrezik Për Tu Infektuar Me HIV/SIDA Janë Njerëzit Që Kanë Ifeksione Të Bartuara Seksualisht (STI sexually-transmitted infections). Gjtë Mardhënieve Seksuale Ata Persona Patjeter Duhet Te Përdorin Kondom.

6) Rreziku Nga HIV/SIDA I Bartur Nëpërmjet Rrugëve Seksuale Mund Të Zvoglohet , Në Qoftë Se Njerzit Nuk Bëjnë Seks , Në Qoftë Se Seksi Bëhet Vetëm Me Partnerët E Painfektuar , Ose Seksi Bëhet Në Mënyrë Te Siguruar – Seks Pa Panetrim Ose Me Përdorium Te Kondomit.

7) Njerëzit Që E Infektojnë Veten Me Drogë Jan Njerzit Më Të Rrezikuar Nga HIV/SIDA.Ata Duhet Të Përdorin Gjithmonë Shiringa Të Pastërtja E Jo Shiringa Të Përdorur Nga Të Tjerët .

Kontaktoni Me Mjekun Ose Me Qendrën Për HIV/SIDA Për Tu Konsultuar Dhe Bërë Testimin Po Që Se Dyshoni Se Jeni Të Infektuar Me HIV.

9) HIV Nuk Transmetohet Nga Kontaktet E Përditshme Si Përshëndetja Dorë Për Dore , Përdorimi I Banjos Ose Toaletit , Krevatit , Enëve Ose Ushqimit ,Kafshimit Të Mickonjave Ose Insektet Tjera , Kollitjes E As Teshjtitjes.

10) Gjdonjëri Meriton Mëshirë Dhe Mbështetje.Diskriminimi Ndaj Personave Të Infektuar Me HIV Ose Ndaj Cilitdo Që Është I Rrezikuar Është Dhunim I Të Drejtave Insivuduale Të Njeriut Dhe Rrezikim Të Shëndetit Publik.Gjdo Person I Prekur Nga Virusi HIV Meriton Të Ketë Mëshir Dhe Mbështetje.

 
Forumi Kosova Pc » Shkenca dhe Teknologjia » Mjeksia & Shendeti » Fakte Mbi HIV Dhe SIDA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: